Veel gestelde vragen
Wat kost een nieuwe prothese?
Een nieuwe prothese kost voor de patiënt tussen de 0,00 en 250,00 euro. Een gebitsprothese die ouder is dan 5 jaar mag weer vervangen worden zonder berichtgeving aan uw verzekeraar. Bij grote gebreke of slijtage binnen de 5 jaar kan de tandprotheticus een nieuwe prothese voor u aanvragen.
Ik heb geen extra tandartsverzekering. Wordt mijn gebitsprothese dan toch vergoed?
Ja, de nieuwe basis verzekering, die voor iedereen verplicht is, vergoedt 75% van de gebitsprothese mits deze is gemaakt bij een tandarts of tandprotheticus. Het resterende bedrag kan eventueel uit een aanvullende verzekering bij de verzekeraar gedeclareerd worden.
Wanneer kan ik bij u terecht?
Wilt u advies over een nieuwe gebitsprothese dan kunt u na een afspraak binnen een week terecht.
Hoe vaak moet ik terugkomen voordat de prothese klaar is?
Voor dat een nieuwe prothese af is worden ongeveer 5 afspraken gemaakt.
1e afspraak: intake gesprek en eventueel beginafdrukken
2e afspraak: definitieve afdrukken
3e afspraak: beethoogte bepalen en kleur en tanden uitzoeken.
4e afspraak: passen van de proefprothese die in was gemaakt is.
5e afspraak: plaatsen van de gebitsprothese,
Wanneer kom ik in aanmerking voor een klikgebit ( gebitsprothese op implantaten)?
Wanneer u een kaak heeft die toch te weinig steun geeft aan de gebitsprothese maar ook wanneer de gebitsprothese te veel pijn geeft en waarmee het moeilijk eten en/of spreken is.
Hoe lang kan ik met een prothese doen?
De verantwoorde levensduur van een prothese is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Laat daarom de prothese om de 2 jaar controleren.
Heb ik inspraak bij de keuze van de tanden?
Natuurlijk, het wordt immers uw prothese en buiten dat het moet passen bij uw gezicht moet u er zich zeer prettig bij voelen. De vorm, kleur en stand worden samen met u besproken. Bij de 4e afspraak, wanneer de prothese in was wordt gepast, bekijken wij of de prothese naar uw zin is. U kunt zelf bepalen of het zo goed bij u past . In deze fase kunnen correcties nog plaats vinden. De gebitsprothese wordt pas afgemaakt wanneer u volledig tevreden bent bij de pasfase.
Is het zinvol om een foto mee te nemen?
Ja, om de prothese er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien kan gebruik worden gemaakt van een foto waar u met uw eigen tanden duidelijk zichtbaar op staat. Hoe meer informatie er is hoe mooier vaak de gebitsprothese bij de persoon past.
Zijn medicijnen van invloed op mijn prothese?
Ja, medicijnen kunnen speeksel en mondslijmvlies beïnvloeden. Hierdoor kan ook de houvast van de prothese beïnvloed worden. Er zijn ook medicijnen die de tanden, kiezen en kunststof doen verkleuren. Bepaalde medicijnen kunnen dus tot bijwerkingen leiden.
Kunnen hoofdpijn en/of oorklachten te wijten zijn aan de prothese?
Ja, wanneer de kiezen niet lekker op elkaar komen en/of wanneer de beethoogte niet juist is kan dat klachten veroorzaken. Ook hierom is het belangrijk om de gebitsprothese regelmatig te laten controleren.
Moet ik ‘s nachts mijn prothese uit doen?
Het is raadzaam om de prothese ’s nachts uit te doen. Hierdoor krijgen de kaken hun noodzakelijke rust. Let wel; uitzonderingen bevestigen de regel. Bespreek bij bv. tongbijten, moeilijker praten of kapotte mondhoekjes met uw tandprotheticus wat voor u het beste kan zijn.
Hoe houd ik mijn prothese schoon en wat doe ik aan tandsteenaanslag?
Poetsen met water en vloeibare zeep is de meest gebruikelijke optie. Gebruik niet dagelijks schuurmiddelen als bv. tandenpasta. Een enkele keer tandenpasta gebruiken is geen probleem. Wanneer u uw gebitsprothese van tijd tot tijd ’s nachts in de schoonmaakazijn legt voorkomt u de aanslag van tandsteen. Mocht dit niet voldoende zijn, laat het dan goed schoonmaken bij uw tandprotheticus. Rob Luijten heeft hier een speciaal schoonmaak apparaat voor.