Wat zijn implantaten?
Wat is een implantaat?
Een implantaat kan vergeleken worden met een kunstwortel, die als een plugje in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats te staan waar vroeger de tanden en kiezen hebben gestaan. Voor de ondersteuning van de gebitsprothese zijn 2 of 4 kunstwortels voldoende om deze “muurvast” te laten zitten. Implantaten zijn klein en hebben een doorsnede van ongeveer 4 mm. Dit is iets meer dan de dikte van een lucifer.
Waar zijn implantaten van gemaakt?
Implantaten worden gemaakt van titanium. Dit is een zeer weefselvriendelijk materiaal dat ook gebruikt wordt in de moderne geneeskunde ( kunstgewrichten of botbreukplaten) Titanium wordt door het menselijk lichaam volledig geaccepteerd, dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.
Kunnen implantaten bij iedereen worden toegepast?
Wanneer u een redelijke gezondheid heeft en de kaak er geschikt voor is kunnen implantaten worden geplaatst. Implantaten kunnen zowel bij jonge als zelfs bij oudere mensen van voorbij de 90 jaar worden geplaatst.
Wanneer is het verstandig om implantaten te laten plaatsen?
Een implantaat wordt vaak geplaatst als het maken van een “normale” gebitsprothese wel gaat maar niet de gewenste resultaten geeft zoals u dat zou willen. Wanneer u een prothese draagt dan slinkt de kaak en wanneer dit niet tegengehouden wordt dan blijft met name de onderkaak slinken. Dit slinken heeft als gevolg dat de kaak steeds minder hoog wordt en steun geeft. Hierdoor gaat de gebitsprothese steeds losser zitten. De gebitsprothese schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot. Dit veroorzaakt telkens vervelende pijn( bijv. tijdens het eten) met eventueel als gevolg drukplaatjes die blaartjes laten ontstaan.
Wie kan mij het beste informeren wat voor mijn situatie het beste is?
In Nederland mogen zowel tandartsen als tandprothetici gebitsprotheses maken die vergoedt worden door de zorgverzekeraar. De tandarts werkt samen met een tandtechnisch laboratorium waar hij zijn gebitsprotheses laat maken.
De tandprotheticus besteed dit niet uit, hij houdt het tandtechnisch gedeelte in eigen hand. Hij is hier juist voor opgeleid en hierin zeer gespecialiseerd. Dagelijks houdt hij zich alleen maar bezig met gebitsprotheses met of zonder ondersteuning van implantaten. Hij zal daarom ook gebruik maken van de modernste technieken en blijft constant up to date. Het samenspel van behandeling en techniek zorgen voor het beste resultaat bij het maken van een gebitsprothese. De tandprotheticus kan u uitleg geven over de verschillende mogelijkheden die er bestaan en belangrijker; wat voor u de beste optie is.
Welke mogelijkheden bestaan er?
Er bestaan meerdere verankeringsystemen om de gebitsprothese vast te zetten over de implantaten
- Met drukknoppen; zo zogenoemde locators
- Met magneten
- Met een steg; dit is een staafje tussen de implantaten
- Vastgeschroefd ; dan zit de gebitsprothese vast en kan niet zelf uitgenomen worden.
Hoe verloopt de behandeling?
- Het onderzoek bepaalt eventueel met hulp van foto’s of er voldoende bot aanwezig is en welk implantaat het meest geschikt is.
- Het plaatsen van een implantaat is een kleine ingreep. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.
- De ingroei-fase is de tijd die voor het vastgroeien van het implantaat staat. Meestal wordt er een termijn van 6 tot 10 weken voor in beslag genomen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoeveelheid en kwaliteit van het bot.
- Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn belangrijk voor een lange levensduur van de implantaten. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben inmiddels aangetoond dat implantaten na tientallen jaren nog uitstekend kunnen functioneren.
Aanvraag bij de ziektekostenverzekering
Bij implantaten voor een gebitsprothese komt de vergoeding uit de basisverzekering en deze is 100% De gebitsprothese die op de implantaten wordt vast geklikt wordt voor een groot deel uit de basisverzekering vergoed . Een bedrag van 125 euro per kaak is de eigen bijdrage. Vanuit de 50+ of andere aanvullende verzekering kan de eigen bijdrage tot 100% verzekerd zijn. Voor implantaten moet bij uw zorgverzekeraar door de implantoloog een aanvraag ingediend worden. Na het afgeven van de machtiging wordt met implanteren begonnen.